Явдошняк Василь. Різьблення по дереву, інкрустація

Явдошняк ВасильУ вступній статті «Майстер з опришківського роду» М. Шкрібляка йдеться про життєві і творчі координати народного майстра, різьбяра Василя Явдошняка родом із Коломийщини, продовжувача класичної школи гуцульської різьби та інкрустації по дереву й славних традицій відомих гуцульських різьбярів – Василя Шкрібляка, Василя Девдюка та Марка Мегединюка. Творчу діяльність В. Явдошняк поєднував з педагогічною у Вищому професійному художньому училищі №5 м. Чернівці та віддав понад пів століття свого життя улюбленій справі – художній обробці дерева. Автор акцентує на особливостях творчої манери майстра, різновидах його робіт, пошуках нових форм, багатій орнаментиці та колористиці. М. Шкрібляк підкреслив національну самобутність у мистецьких витворах В. Явдошняка, а також вишуканість технічного їх виконання.

В альбомі представлено пів сотні різьблених по дереву робіт, більшість з яких виконано у техніці інкрустації, зокрема альбоми, папки адресні, тематичні тарелі з образами видатних українців – Т. Шевченка, Лесі Українки, О. Довбуша та з національною символікою із зображенням тризуба, а також портретні зображення Б. Хмельницького, Т. Шевченка,І. Франка; різьблені дерев’яні скриньки, скриньки-цимбали; декоративні вази, інкрустовані деревом, бісером та металом; кубки, настінні хрести, настільні підсвічники, декоративні топірці, мечі, шаблі; настінні прикраси у вигляді тарілкових композицій й декоративні столики – дамський з табуреткою та шаховий з банкетками.


Василь Явдошняк. Різьблення по дереву, інкрустація: альбом / [упорядкув., вст. ст. М. Шкрібляка ; фото і дизайн В. Цитрака]. – Чернівці : Зелена Буковина, 2006. – 56 с.

Ольга МЕЛЕНЧУК, кандидатка філологічних наук,

методистка науково-методичного відділу дослідження та популяризації традиційної культури БЦКМ