Гончар Іван. Мелодії мого краю

Мелодії мого краю.Іван ГончарВідкривається нотне видання вступною статтею «Велика праця народного майстра Івана Гончара» мистецтвознавиці та художниці Альони Беженар, у якій окреслено життєво-творчий шлях музиканта, фольклориста, гончара, керівника аматорського народного хору «Любисток» с. Коболчин Сокирянської ОТГ, заслуженого працівника культури України Івана Івановича Гончара. Дослідниця детально простежила етапи становлення Івана Гончара як митця, головно зосередившись на особливостях виготовлення декоративно-ужиткових виробів з глини. Акцентовано, що родинно-спадкові традиції визначили подальший вектор зацікавлення гончарним ремеслом, яке ще у ранньому дитинстві І. Гончар перейняв від батька Івана, та іншими видами мистецтва. У житті народний майстер поєднував педагогічну діяльність із творчою. Гончарство і музика органічно переплітаються та складають основу різносторонніх інтересів І. Гончара.

Зібрання народних пісень, художньо оброблених митцем, та власне авторських (загалом це понад 60 творів!) упорядковано за двома основними розділами – «Твори для народного хору» та «Твори для ансамблів». У виданні представлено пісні на вірші буковинських поетів (Олексія Бондаря, Інни Гончар, Володимира Мартинюка, Івана Нагірняка та ін.), більше десятка текстів народних пісень – у записах буковинського фольклориста, народознавця і публіциста Авксентія Яківчука, а також українського фольклориста, письменника та перекладача в Румунії Івана Кідешука.

Наявний багатий пісенний репертуар, тематично розмаїтий, засвідчує багатолітню працю І. Гончара у сфері музики та популяризацію композитором давніх традицій виконавства.


Іван Гончар Мелодії мого краю / [упорядкув. та ред. О. Стадника ; авт. вступ. ст. А. Беженар]. – Луцьк : Терен, 2020. – 95 с.

Ольга МЕЛЕНЧУК, кандидатка філологічних наук,

методистка науково-методичного відділу дослідження та популяризації традиційної культури БЦКМ