Акварельні верлібри Світлани Побережної

IMG 20211214 143644Любов до батьківщини починається із мальовничих місць, стежин, завулків, лісів, гір, річок, озер, будинків... Це рідні краєвиди, де художник черпає натхнення, збагачує свій внутрішній світ під час виходу на пленер. Легкий подих вітру, шум трави, трепіт листя, пташиний спів, мерехтіння крапель вранішньої роси, відображення сонця в спокійній воді… детально прописує у своїх творах талановита буковинська художниця, членкиня Буковинської акварельної асоціації «Magenta» Світлана Побережна (Акунєєва).

Народилася Світлана Іванівна 3 липня 1967 р. у селі Зарожани Хотинського району Чернівецької області, нині Недобоївської ТГ Дністровського району, згодом переїхала у м. Сторожинець, де й проживає досі. Художню фахову освіту здобула, навчаючись у Вижницькому училищі прикладного мистецтва ім. В. Ю. Шкрібляка за спеціальністю «Художня вишивка» (1982-1986 рр.). У 2006-2011 рр. навчалася в ВНЗ «Інститут реклами» у м. Києві за спеціальністю «Дизайн».

З 1989 р. працює викладачем Сторожинецької художньої школи, 1998 р. – директором. Навчає учнів бачити красу в навколишньому світі, визначати її через об’єкти, які оточують, та передавати в різних видах і жанрах мистецтва. А ще основ академічного рисунку, живопису, композиції, декоративно-ужиткового мистецтва. Розвиває цікавість до творів світових, українських та місцевих художників, аналітичне мислення, зорове сприйняття, виховує любов до краси земного і духовного світу. ЇЇ вихованці – постійні учасники обласних та всеукраїнських конкурсів, де займають призові місця.

Верба 2021 р   Вечір 2019 р  Відлига 2020 р
Верба, 2021 рік Вечір, 2019 рік Відлига, 2020 рік
 Зимно 2019 р  Зимовий день 2020 р Меланхолія 2021 р 
Зимно, 2019 рік Зимовий день, 2020 рік Меланхолія, 2021 рік
Осінь 2021  Місячна ніч 2021 р   Осінь 2021 р
Осінь, 2021 рік Місячна ніч, 2021 рік Осінь, 2021 рік

Світлана Побережна активна учасниця міжнародних, всеукраїнських та обласних виставок. Проводить майстер класи з акварельного живопису для людей різних вікових категорій.

Майстер-клас для викладачів мистецьких шкіл

Майстер-клас

для викладачів мистецьких шкіл

У творчому доробку Світлани Іванівни переважно пейзажі, полюбляє вона писати квіти, натюрморти та абстрактні композиції. Кращі твори: «Верба», «Вечір», «Відлига», «Зимовий день», «Осінь», «Сиві гори», «Місячна ніч», «Тиша», «Ранок» тощо. Роботи створює у різних техніках акварельного живопису, в якому синтетично поєднала дві акварельні школи: класичну і східну. Експериментує в традиційних та сучасних техніках: лесування, «а la prima», розмивання, по-сирому, по-сухому, розтікання, потьоки, травлення, подряпини тощо. Папір різної зернистості підбирає індивідуально, в залежності від поставленого завдання та творчого задуму. Пластикова картка слугує основним матеріалом для створення творчих картин. Такий прийом є одним із найцікавіших, він дозволяє змішувати, вільно писати та утворювати складні відтінки. Прошкрябування та змивання використовує для яскравого бліка чи освітлення деяких частин, насичений колір застосовує особливо в тінях. Об’єм, повітряну перспективу виявляє за рахунок поєднання теплих та холодних відтінків, різних контрастів на передньому плані, нюансів на дальньому та в складних рефлексах. Динаміку, ритм і фактуру атмосферних явищ створює завдяки сольовому ефекту, використовуючи невеличкі кристалики морської солі. Дрібну деталізацію виконує тонким пензлем. Живописні твори Світлани Побережної соковиті, свіжі, повітряні та легкі.

Ранок 2019 р   Сиві гори 2020 р  Тиша 2022 р
Ранок, 2019 рік Сиві гори, 2020 рік Тиша, 2022 рік
 Осінній етюд 2019 р   Тронди 2019 р 
Осінній етюд, 2019 рік   Троянди, 2019 рік

Лише справжня українська жінка, художниця може відкрити глядачеві красу земного світу, вимагати глибшого споглядання, щоб пізнати душу землі крізь призму самого себе. В основі її таланту – потужний пласт мистецької спадщини, любов до всього, що народила матінка-земля і зігріло сонце.

Альона БЕЖЕНАР,

мистецтвознавиця, методистка БЦКМ