ДЖЕНИКАЙ ГАЛИНА ПЕТРІВНА

DjenykajHPМайстер художньої вишивки, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України (2008), лауреат обласної преміїімені Георгія Гараса за збереження, відродження та розвиток народного мистецтва Буковини у номінації «Художня вишивка» (2019).

Народилася в м. Кіцмань Чернівецької області. Зростала у творчій родині, де всі жінки були вмілими майстринями: пряли, ткали, вишивали. Ще змалку Галина Дженикай опанувала ткацтво та вишивку, самотужки компонувала орнаменти.

Художню освіту здобувала у Вижницькому училищі прикладного мистецтва ім. В. Ю. Шкрібляка, яке закінчила 1975 року. Як вишивальниця утверджувалася під керівництвом уже покійної відомої буковинської майстрині, заслуженого майстра народної творчості України  Олени Гасюк, яка вела курс художньої вишивки.

Після навчання Галина Дженикай працювала контролером на Чернівецькій фабриці художніх виробів ім. Ю. Федьковича, де вивчила увесь процес виробництва та згодом була переведена творчим майстром в експериментальну лабораторію.

Відтак продовжила свій трудовий шлях завідувачем відділу художньої вишивки на фірмі «РЕРОМ».Там розробляла ескізи та добирала орнаменти для пошиття жіночих блуз,суконь, чоловічих сорочок. А з 1995 року працювала викладачем трудового навчання і методики в Чернівецькому педагогічному училищі.

Нині майстриня збирає та колекціонує традиційні буковинські зразки вишивки, експериментує у створенні власних орнаментів, багато уваги приділяє вивченню художніх швів. Чимало зразків її орнаментів для виготовлення рушників, серветок, чоловічих, дитячих сорочок, жіночих блуз було надруковано у журналі «Жінка». В композиційному плані творчі роботи Галини Дженикай відзначаються багатим колоритом та виконані у традиційних буковинських мотивах.