БРОСКА ЛАРИСА МІРЧІВНА

BroskaLMМайстриня соломоплетіння, атестована Національною спілкою майстрів народного мистецтва України «народним майстром» (2016).

Народилася 30 листопада 1963 року в селі Багринівка Глибоцького району Чернівецької області. Закінчила середню та художню школи міста Чернівці, а згодом у 1986 році художньо-графічний факультет Івано-Франківського педагогічного інституту ім. В. Стефаника. Три десятиліття поспіль працювала вчителем образотворчого мистецтва у Сторожинецькому районному ліцеї.

Плетіння з соломки – один з найцікавіших різновидів народного промислу. Лариса Мірчівна самотужки вивчила історію художньої обробки соломки, види солом'яних виробів, зокрема детально ознайомилася з народними обрядовими виробами із соломки, побутовими предметами та прикрасами, оберегами, народною іграшкою, познайомилася з сучасними майстрами світового рівня.

Поступово соломоплетіння стало для майстрині основним видом народної творчості та навчає цього ремесла своїх вихованців. За авторською програмою Лариса Мірчівна керує гуртками декоративного напрямку – «Золота соломинка» та «Флористика» при Сторожинецькому районному центрі еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді. Це дає можливість дітям різного рівня навчання розширити, проявити, розвити і реалізувати творчі та мистецькі здібності.

Нині майстриня постійно бере участь у мистецьких конкурсах районного та обласного рівнів, провадить науково-дослідницьку роботу по відродженню забутих українських традицій з виготовлення виробів із соломи новорічних іграшок, оберегів та прикрас.