Підвели підсумки та визначили переможців 41-ї обласної виставки-конкурсу творчих робіт учнів художніх шкіл та художніх відділень шкіл мистецтв «Буковинський розмай». Журі конкурсу працювало в залі Центру культури «Вернісаж», де й розміщено експозицію виставки-конкурсу. До складу журі увійшли члени Національної спілки художників України: голова журі – Юрій Твердохліб, заступник голови – Костянтин Кравчук, члени журі – Анатолій Піонтковський, Людмила Богдан та Лариса Курущак.
На розгляд журі з 21-ї мистецької школи області надійшло 1030 творів (576 учасників). Учні представили свої твори у різних видах і техніках образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва: живопис акварельними, олійними, акриловими та гуашевими фарбами, ліногравюра, гратографія, малюнок графітним і кольоровими олівцями, ручкою, фломастером, тушшю, скульптура в кераміці та пластиліні, витинанка, аплікація з паперу та фетру, гобелени, батик, розпис на склі та кераміці, валяння з вовни тощо.
Як відомо, Чернівецька область славиться поліетнічністю – попри те, що вона є найменшою за обсягами в Україні, історично склалося так, що тут багата і розмаїта культура українців, румунів, молдован, євреїв, поляків та інших. На запрошення Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М. Т. Рильського Національної академії наук України дослідницький проєкт «Спадщина» Буковинського центру культури і мистецтва запрошений до співпраці у виконані проєкту «Етнографічний образ сучасної України. Корпус фольклорно-етнографічних матеріалів нацменшин». Курує етнографічний проєкт «Спадщина» кандидатка філологічних наук, письменниця, завідувачка науково-методичного відділу дослідження та популяризації традиційної культури Буковинського центру культури і мистецтва Іванна Стеф’юк (Олещук).
Десь пиріг - це печений борошняний виріб з начинкою, а десь це - те саме, що вареник. Десь пляцок - це смачнющий пиріг чи невисокий торт, а десь терті пляцки - це картопляники. А ще є гастрономічне свято "Рогізнянська галушка", яке присвячене…голубцям. Здається, ми вас заплутали. Ми старалися.
А якщо без жартів – аби розкрити окремі етнопсихологічні риси української мови, ми запросили гостей Клубу української мови у смачну етнографічну студію, де можна дізнатися про страви-тезки, логіку їхніх назв, окремі таємниці приготування, а також скуштувати вареники, пироги - один із пісних і дуже смачних українських гастрономічних брендів.
Знаково, що саме 8 грудня, коли у світі відзначали Міжнародний день художника, відбулося урочисте відкриття наймасштабнішої не лише на Буковині, але й в Україні 41-ї обласної виставки творчих робіт учнів мистецьких шкіл області «Буковинський розмай». Куратор виставки – методист Буковинського центру культури і мистецтва Василь Беженар.
Творчість юних талантів – особливий напрям мистецтва, адже крізь його призму молодь пізнає свій Всесвіт, свої можливості та висловлює власне ставлення до оточуючої дійсності. Роботи учнів барвисті, душевні й безпосередні. Вони привертають увагу глядача своєю щирістю, професіоналізмом та навчають дорослих бути добрішими, сміливішими, небайдужими, навчають мріяти, досягати власної мети і бути патріотом своєї країни.
Пропонуємо сьогодні трохи зануритися в історію українського кіно. Чули коли-небудь вислів: «Театр починається з вішалки»? Так ось, як театр починається з вішалки, кіно - починається з апарату. А в нашому випадку - це кінескоп.
Кінескоп - апарат для зйомки і показу зображення, був створений Йосипом Тимченко, науковцем з Одеси. На жаль Тимченко не запатентував свій винахід, хоча й отримав схвальні відгуки під час презентації на з‘їзді дослідників природи. В Одесі він продемонстрував на широкий загал два фільми - «Вершник» та «Метальник списа».