Новини

Букові читання: день перший

DSC 298731 липня відбувся перший вечір з атмосферного циклу перформансів за романом Марії Матіос "Букова земля". Ви би хотіли провести літній вечір на горі святого Домініка, у товаристві якісної літератури, з музикою і рефлексіями на ліжнику? Тоді чекаємо у гості. Тільки обережно, деякі рядки нам уже збулися...

Модератори та автори ідейної структури - письменниця, кандидатка філологічних наук Інга Кейван та журналіст, редактор Юрій Чорней. Режисерка - радниця голови ЧОДА Любов Добровольська.

Сценаристка - кандидатка філологічних наук, кураторка етнографічного проєкту "Спадщина", письменниця Іванна Стеф'юк.

Організатори - Управління культури Чернівецької обласної державної адміністрації та Центр культури Буковини.

Спікери першого дня перформативних читань - викладачі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича - кандидатка історичних наук, доцент кафедри історії України Ганна Скорейко, доктор історичних наук, професор, декан факультету історії, політології та міжнародних відносин Олександр Добржанський та кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Микола Гуйванюк.

Читці: письменниця Іванна Стеф'юк, літературознавиця Ольга Меленчук (співробітниці Центрі культури Буковини), керівниця театру "ТЕМП" Марта Шумілова-Лисякова; актор, заступник директора Чернівецького обласного музею народної архітектури і побуту Олег Колянківський та актор Руслан Іліка.

Захід відбувається за сприяння ГО "Єдина альтернатива" .

Хочемо поділитися з вами деякими відгуками про перший перформанс:

Марія МАТІОС: "Що то є креативні люди! Переказують мені, що вчора у Чернівцях і справді започаткували щось незвичайне - проживання КНИГИ в реальному часі. Актори, історики-науковці, музиканти, слухачі... Фахова дискусія. Обговорення книги. Спілкування. "БУКОВА ЗЕМЛЯ" надається до широких полотен".

Сергій ОСАЧУК: "Особливий вечір, початок цікавого циклу-презентаціі, спонукання до роздумів, заохочення до читання, усвідомлення Буковини крізь ретроспективу епох. Юрій Чорней, Інга Кейван, Любов Добровольська і вся творча команда заслуговують на найвищу похвалу!"

Оксана ДРАЧКОВСЬКА: "Чи то я так скучила за імпрезами, чи це справді було геніально?! Достеменно вже давно не отримувала таких гарних вражень від культурних подій. Вчора розпочався цикл перфомативних читань роману Марії Матіос "Букова земля". Все прекрасно і гармонійно! Баланс художнього тексту і виступів науковців (до речі, надзвичайно цікавих), музики і візуалізацій. Сучасна сцена, ідеальна локація, атмосфера... Трохи заважали комарі і... дрон, який літав і дзижчав на початку заходу. Але що просто потрясно: організатори перед початком пропонували скористатися спреєм від комарів. Як на мене, зворушлива турбота. Тим паче на безкоштовному заході. Від дрона, правда, нічого не пропонувалося)) Неймовірні ведучі Iнга Кейван Yurii Chornei, я вас і без того любила, а тепер просто обожнюю! Дорога Любов Добровольська, надзвичайно пишаюся, що ще два місяці тому, напевно, однією з перших почула про цю прекрасну ідею".