Новини

З нагоди Дня українського кіно

з днемУ день українського кіно Буковинський центр культури та мистецтва має нагоду активно долучитися до популяризації та об’єднання людей, небайдужих до вітчизняного кінематографу. Саме для цього 11 серпня 2020 року в Центрі розпочав свою роботу ще один сучасний мистецький арт-простір KINOHUB.

Він покликаний знайомити усіх охочих з кращими зразками українського та зарубіжного кіно. Це своєрідна презентація документальних, художніх, науково-популярних, сучасних фільмів та вільний діалог з присутніми.

Саме в цій чудовій оазі на лоні буковинської природи усі охочі мають змогу поспілкуватися про українське кіно, яким воно було, яким воно є і найголовніше, – яким би його хотіли бачити. Хедлайнери, модератори та усі присутні також матимуть змогу поговорити про найкращі зразки світового кінематографу.

Найближчим часом (по закінченню карантинних обмежень) ми щиро запрошуємо на чергову мистецьку зустріч. Мова йтиме про стрічку «Любов моя і смуток, Буковино» (режисер - А. Савченко, 1989 рік). У фільмі гостро ставиться питання збереження народної культури.

Незважаючи на те, що від дня прем’єри минуло вже понад 30 років, проблема залишається актуальною й донині. Організаторам заходу хотілося б почути думку не тільки фахівців, носіїв традиційної культури, а й, насамперед, молоді, яка, на жаль, не завжди усвідомлює важливість цього пласту національної культури. Адже саме на цьому пласті й формується кращі модерні прояви сучасного мистецтва.

Під час розмови присутні матимуть унікальну нагоду поспілкуватися з тими, хто знімався у цьому фільмі – народною артисткою України Оксаною Савчук та з новим складом народного аматорського ансамблю народного танцю «Смеречина» з Вижниці, яким нині керує заслужений працівник культури України Геннадій Звягінцев.

У фільмі виразними, болючими і по-справжньому патріотичними звучать слова заслуженої майстрині народної творчості України Фрозини Гулей, яка була і назавжди залишиться берегинею традиційної буковинської культури.