Новини

Черепківецьке обрядодійство "Патрона на Івана"

img1-56Святкуємо разом онлайн

ХІV обласне фольклорно-етнографічне свято

«Від Різдва Христового до Йордану»

(Відео дев'ятнадцяте)

Черепківецький театр має своє давнє коріння у родинно-побутових обрядах та звичаях, а також музично-танцювальній і народно-поетичній творчості.

Вже понад чверть століття на Глибоччині діє народний аматорський театр «Родина». Аматорів різних за віком, професіями, уподобаннями об’єднує одне – любов до театрального мистецтва.

У своїх постановках учасники вміло відображають дійство Різдвяної ночі, колядки, щедрівки «Патрона на Івана» та інші обрядодіства.

Важливим творчим набутком театру стало відтворення «Патрона на Івана». Мешканці села завжди з нетерпінням чекають на зустріч з яскравим, самобутнім своєрідним колективом, який мовою сценічних образів майстерно передає задум режисера.

У відеосюжеті: народний аматорський театр «Родина» будинку творчості та дозвілля села Черепківці Глибоцької селищної територіальної громади (керівник – Василь Репчук).

***

Духовні цінності, які культивуються в народних традиціях села Черепківці і передаються з покоління в покоління, були основою для створення  народного аматорського фольклорного колективу «Калинонька» будинку творчості та дозвілля села Черепківці.

З поміж інших фольклорних колективів  «Калинонька» вирізняється своєю неповторністю, колоритністю та збереженням автентичного матеріалу, бо в основі їхнього репертуару - буковинські народні пісні, обрядові дійства та прадавні звичаї рідного села: «Черепківське весілля», «Клака», «Вечорниці на Андрія», «Патрона», «Перше купання дитини», «Післяхрещення».

У відеосюжеті: народний аматорський фольклорний колектив «Калинонька» села Черепківці Глибоцької селищної територіальної громади (керівник – Ольга Репчук).