Новини

День унікальної етноекспедиції

1 2Творча група Буковинський центр культури і мистецтва побувала в Косові. Сьогодні здійснилася наша давня мрія записати інтерв'ю відомого майстра художньої обробки дерева і викладача з 45-річним педагогічним досвідом Йосипа Дмитровича Приймака, заслуженого працівника освіти України, доцента Косівського інституту прикладного мистецтва Львівської національної академії мистецтв.

Два надзвичайно фахові й змістовні інтерв'ю, спочатку в чудовому музеї Йосипа Дмитровича, а потім в його майстерні, склали понад три години цінного відеоматеріалу, який значно й суттєво розширить наше досьє елементу нематеріальної культурної спадщини. "Гуцульське бондарство малих форм з випалюванням", який декілька років тому внесено з ініціативи нашої установи до обласного Переліку елементів НКС.

Враховуючи, що ми вже підготували відповідні матеріали з поданням прийняти "біле бондарство", як його називав академік Михайло Станкевич, до Національного переліку елементів НКС, закономірно виникла потреба розширили свої напрацювання й завітати до Йосипа Дмитровича Приймака, як практикуючого майстра та відомого знавця цього рідкісного нині виду народного мистецтва. На жаль, художнє бондарство у наші дні не розвивається й по суті на грані зникнення.Тому потребує негайної охорони та розвитку завдяки підтримці держави й громад, де воно ще побутує, або може відродитися.

На Буковині творчо працює, розвиваючи бондарство з випалюванням, також тільки один майстер - Володимир Іванович Ворончак, заслужений майстер народної творчості України, голова Буковинського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України.Про Володимира Івановича ми багато писали, досліджуючи його творчі напрацювання, які також вагомі та самобутні.

Що об'єднує обох майстрів - це мудра наука, яку вони почерпнули від одного вчителя - славного майстра бондарства в українському мистецтві, заслуженого майстра народної творчості України Івана Юрійовича Грималюка з села Річка на Косівщині, яке стало унікальним осередком цього ремесла, що сформував цілу школу зі своїми народними художньо-стилістичними особливостями.

Переконаний, що наша ініціатива та дослідницька робота, звісно, завдяки таким мистцям як Йосип Дмитрович, насамперед конкретна співпраця з майстрами і громадами, все ж зрушать вкрай важливу справу з місця, на якому їй в українській культурі аж ніяк не випадає знаходитися, бо колись гуцульським бондарством захоплювалися не тільки у нас, використовуючи його широко, як унікальний екологічний посуд, а й постачали в країни Європи.

На фото: наша експедиція благословилася в літературно - меморіальному Музей Марка Черемшини у Снятині, (перша світлина), а завершилася біля обійстя, де колись в Косові жили відомі українські громадські діячі Михайло Павлик та Анна Павлик (три крайні світлини).

Дякую тим, хто розділяє наші прагнення.