Новини

НОВИЙ АРТОБ’ЄКТ У НАШОМУ ЦЕНТРІ

2 2Впродовж творчої діяльності нашої установи щороку створюємо і реалізовуємо понад сотню різноманітних культурно-мистецьких та просвітницьких подій, які втілюються для широкого загалу. Але не часто трапляються нагоди зорганізувати подію для самої установи, де працюємо і щоденно спілкуємося з багатьма працівниками культури краю та численними відвідувачами з різних куточків країни і світу.

І саме тому нещодавнє відкриття артоб’єкту «Свята і традиції Буковини» у фойє Буковинського центру культури і мистецтва стало особливо значимою подією, насамперед для працівників нашої установи, яка, до речі, цьогоріч відзначає своє 83-річчя.

У своїй славній і непростій історії Буковинський центр культури і мистецтва уже вдруге у співпраці з Чернівецьким національним університетом імені Ю.Федьковича, зокрема кафедрою декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва факультету архітектури, будівництва та декоративно-прикладного мистецтва, втілив творчий проект, який має на меті художніми засобами донести і реалізувати глибинні образи української етнокультурної традиції.

Тут годиться згадати і відкриту три роки тому садово-паркову скульптуру «Оберіг рідної культури» з відповідним ландшафтним облаштуванням на території Центру, яку в стилі етномодерну виконали студенти-магістри Святослав Крутофіст та Петро Колотило цієї ж кафедри під керівництвом заслуженого майстра народної творчості України Дмитра Курика.

Цього разу унікальна робота складається з 12 окремих модулів, кожен з яких створений у техніці художнього розпису на склі та концептуально відображає 12 великих свят  і традицій на Буковині, їхній колорит, ідею, сюжет та змістовне наповнення. Виконали її студенти другого (магістерського) рівня кафедри декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва Анастасія Городинська та Тетяна Джумарик під керівництвом викладачів Остапа Курика та Івана Григоряка. Роботи розміром 98,5 см на 58 см, виконані акриловими фарбами, обрамлені в дерев’яні рами, виготовлені також Іваном Григоряком. Цей мистецький витвір відтепер щоразу зустрічатиме своїми яскравими барвами не тільки працівників нашого центру, а й його відвідувачів.Особливо пізнавальним він буде для тих, хто прагне глибше зануритися у традиційну культуру буковинського краю.

На відкритті артоб’єкту начальниця управління культури Чернівецької обласної військової адміністрації (ОДА) Олена Боднар привітала авторів втіленого мистецького задуму та нагородила їх почесними грамотами.  

Прикметно та приємно й те, що саме на цьому заході завідувачці  кафедри, заслуженій майстрині народної творчості України Мирославі Жаворонковій було вручено Почесну відзнаку Чернівецької обласної військової адміністрації (ОДА) «Вдячна Буковина» з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва.

Проректор Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, доктор історичних наук Тамара Марусик також подякувала й відзначила високу майстерність авторів реалізованого проекту та вручила з нагоди Дня науки грамоти й цінні подарунки викладачам кафедри Тетяні Николайчук, Людмилі Сідор, Олександру Толошняку.

Окрасою заходу став виступ буковинської співачки Тетяни Петришиної.