Новини

Калейдоскоп зимових свят на Буковині

1 1На зимовий період, на поріг старого і нового року припадає ціле гроно свят. Саме цій темі була присвячена чергова зустріч у «Гончаренко-Центр.Чернівці», яку провела кандидатка філологічних наук, завідувачка науково-методичного відділу дослідження та популяризації традиційної культури Буковинського центру культури і мистецтв Іванна Стеф’юк.

Який він – новорічний буковинський хліб «Василь» і як перегукується з грецькою традицією, у котрому вертепі може бути не одна, а 3 і навіть 9 зірок, чому в кучурівському вертепі попри всі перипетії головне не «загубити світло», для чого красноїльським ведмедям крила, а вашківецьким маланкарям – купанка? Як розквітає йорданська квітка і що означає вигук «кирилейса»... Про це і не тільки йшлося на зустрічі, усі із озвучених етнографічних відомостей ви можете прочитати на сторінці етнографічного проєкту «Спадщина» БЦКМ.

 

Правдивою окрасою лекції став виступ народного артиста України, володаря численних нагород, очільника буковинської «Просвіти» Івана Дерди, котрий виконав для присутніх рідкісні коляди та маланкарські пісні з Горошівців. Це понаддністрянське село відоме тим, що є рідним для Івана Дерди, поціновувача буковинських традицій, а також це рідне село для етнографа і фольклориста Корнила Ластівки.

Жартівливою колядкою про Штефана поділилася з присутніми наша постійна читачка, гостя з Великого Кучурова Світлана Онуляк-Мінтенко.

Дуже приємно, що нас об’єднують традиції і теми світла. Щиро вдячні адміністрації «Гончаренко-Центр.Чернівці» за співпрацю і до нових зустрічей!

Авторки фото Ольга ГУЙВАНЮК та Оксана ДЕМ’ЯНИШИНА