Новини

Пташка народжує яйце, а з нього цілий світ

1_12Здавна на Буковині писали писанки на журавлиних яйцях, пізніше і до сьогодні на курячих, перепелиних, гусячих, качиних та страусиних. Птах народжує яйце, а воно є світотворчим початком. Так наші предки знаки-символи перенесли на писанку, що стала символом нового життя, воскресіння Бога і відродження природи. Багато майстрів на своїх маленьких шедеврах пишуть орнітоморфні символи: півня, курку, зозулю, голуба, синичку, ластівку та ін.

17 квітня в Чернівецькому обласному центрі науково-технічної творчості учнівської молоді для вихованців провів майстер-клас з писанкарства знаний майстер, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, методист БЦКМ Василь Беженар. Учні писали писанку «Птах». Птах – символ зародження життя, родючості, приплоду, достатку, напівземна, напівнебесна істота. За народними прикметами, якщо в день сорока святих пташка біля домівки звиє гніздо, то весь рік буде щасливим і вдалим; вважалося, що птахи несуть з собою ключі від щастя, а ще мир, тепло і світло.

Майстер-клас тривав дві години. В приміщенні панувала затишна й трішки містична атмосфера. Завдяки гарному настрою, уяві та фантазії, енергії і теплу народного майстра в маленьких рученятках народилися власні писанки - обереги.

Альона БЕЖЕНАР,

мистецтвознавиця, методистка БЦКМ