Малай – усім відома запіканка на свята

img1-11(майстер-клас онлайн етнопроєкту «Буковинське Різдво»)

Святкова кухня (відео друге)  

Звісно, жодне свято не обходиться без смачних страв, які буковинські румуни вміють добре готувати. І Вам пропонуємо приготувати малай – пиріг, дуже відомий серед румунів та молдован. Зазвичай, свята у них не обходяться без нього.

Наталія ЧЕВКА, художній керівник будинку культури с. Мала Буда, розповідає, що у в родині малай готують за давнім рецептом, який ще від своїх батьків зберегла її мама Олена БОНДАРЕНКО.

«Раніше малай завжди готували на Різдво, — каже Наталя. – Зараз вже менше, дуже багато традицій втрачається… Якось я пригостила малаєм свою сусідку, а вона каже: «О, який смачний пудинг!». Хоча малай швидше можна назвати запіканкою. Ми у нашій родині зберегли цей давній рецепт малая. Є ще більш відомий рецепт малая на кефірі, але тоді краще додавати солений сир і виходить така не солодка запіканка. Ми ж готуємо малай як солодку запіканку».

Малай з Герцаївщини, за давнім рецептом, збереженим Оленою БОНДАРЕНКО із с. Мала Буда: 500 мл молока, 6 яєць, 200 г цукру, 600 г домашнього сиру, 100 г кукурудзяної крупи, дрібка солі, 150 г сметани, 50-70 г олію, 25 г пшеничного борошна, 20 г вершкового масла.

У каструлю наливаємо молоко, додаємо сіль. Ставимо на вогонь, щоб закипіло, зменшуємо вогонь. Додаємо олію та цукор, кукурудзяну крупу та пшеничне борошно. Все добре перемішуємо. Знімаємо з вогню і кладемо сир, все ретельно перемішуючи вінчиком. Додаємо сметану та яйця, знову ретельно перемішуємо (блендером не збиваємо).

Змащуємо форму маслом, можна її застелити пергаментом, виливаємо туди отриману масу.

Відправляємо малай у духовку на 45 хв, випікаючи при температурі 180℃.

Виймаємо малай з духовки. Його можна різати одразу у формі на порційні шматочки.

Коли подаємо шматочок малаю на тарілці, поливаємо його трішки сметаною.

Буковинський центр культури і мистецтва щиро вдячний за організацію відеозйомок сюжету творчому колективу будинку культури села Мала Була з Герцаївщини.

Надішліть і Ви свої дописи (коментарі), або відео, як Ви готуєте малай для своєї сім’ї. (https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=108236704481859&id=103888124916717 )

Так Ви долучитеся до символічного великого Буковинського Кола Коляди, яке ми хочемо зробити найбільшим в Україні. Бажаємо Вам радісного Різдва та щасливого Нового року.