Сакральні символи Різдва у живописі Ольги Дамянової

Дамянова(мистецька палітра онлайн етнопроєкту «Буковинське Різдво»)

Із творчого доробку (вибране двадцять четверте)

Ольга Дамянова – буковинська художниця, живописець, педагог. Народилася 10 жовтня 1987 р. в м. Новоселиця Чернівецької області. У 2007 р. закінчила Вижницький коледж прикладного мистецтва за спеціальністю «Образотворче та декоративно-прикладне мистецтво» і здобула кваліфікацію "Художник-майстер художнього ткацтва". Вищу мистецьку освіту отримала у Чернівецькому національному університеті ім. Ю. Федьковича за спеціальністю «Образотворче та декоративно-прикладне мистецтво» та здобула кваліфікацію художника образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва. З 2010 р. працює викладачем фахових дисциплін у Новоселицькій художній школі.

Художниця – активна учасниця міжнародних, всеукраїнських, обласних, районних виставок, конкурсів, пленерів, фестивалів.

Ольга Володимирівна працює у галузі декоративного живопису, часто у своїх творах звертається до глибин традиційної народної культури, використовуючи орнаментальні мотиви та знакове письмо.

Різдвяні мотиви п. о. 2010 р.35х40 Різдвяна зоря п. о. 2019 р. 40х60
Різдвяні мотиви, 2010 рік Різдвяна зоря, 2019 рік

У живописних полотнах «Різдвяна зоря» та «Різдвяні мотиви» художниця використовує сакральні символи Різдва. Головний і найдревніший символ – восьмикутна колядницька зірка-алатир, що символізує народження Ісуса Христа, сонце, світло та благодать. Цей символ закодованиий у народній культурі та предметах побуту в народному мистецтві, орнаментах, на одязі. Вісім променів зорі позначають вісім головних циклів кола року: Коляда, Масляна, Великдень, Трійця, Купала, Спасівка, Рожаниці, Діди. Октограмою символу-оберегу є взаємне пересікання проекції ромба, що позначає небесний світ та квадрата – матеріальний світ, тобто гармонія та рівновага. Яскрава колірна гама на етномодернових композиціях передає відчуття радості та святкового настрою.

Альона БЕЖЕНАР,

мистецтвознавиця,

методистка Буковинського центру культури і мистецтва