Знакове письмо різдвяного тареля Володимира Ворончака

unnamed(мистецька палітра онлайн етнопроєкту «Буковинське Різдво»)

Із творчого доробку (вибране двадцять п'яте)

Володимир Ворончакбуковинський майстер художнього різьблення по дереву, бондарства та випалювання, заслужений майстер народної творчості України (2005 р.), голова Буковинського осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України (м. Вижниця, з 2003 р.), лауреат обласної премії імені Георгія Гараса за збереження, відродження та розвиток народного мистецтва Буковини (2011 р.), лауреат премії імені Данила Щербаківського (2014р.), нагороджений медаллю «За заслуги перед Вижниччиною» (2011 р.), «За збереження народної культури» (2013р.), лауреат стипендії Президента України для видатних діячів культури і мистецтва (2013-2014, 2018-2019 рр.).

3

Декоративний таріль "Різдвяний", 1999 рік

(груша, суха різьба, жирування, тонування)

Народився відомий майстер 23 серпня 1951 року в м. Хоростків Гусятинського району Тернопільської області. Після закінчення Вижницького училища прикладного мистецтва (1975 р.) працював у ньому викладачем і одночасно здобував вищу освіту на художньо-графічному факультеті в Одеському державному інституті ім. К. Ушинського. З 1979 р. Володимир Ворончак – учасник обласних, всеукраїнських, міжнародних виставок, симпозіумів, ярмарків і фестивалів. Його твори зберігаються в чернівецьких художньому та краєзнавчому музеях, Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського в Коломиї, музеї Національної спілки майстрів народного мистецтва України, приватних колекціях України, Франції, Канади. З великою кількістю робіт майстра можна познайомитися, відвідавши його власну майстерню-музей.

Володимир Ворончак створює декоративні тарелі, свічники та скриньки. Буковинське та гуцульське знаково-символічне письмо – основа його тематичних та традиційних творів. Тарелі мають чітко виражений центр та широку облямівку. Основу композиції скадають геометричні та рослинні орнаментальні мотиви, які замкнені у кола. Вироби декоровані рельєфним різьбленням з інкрустацією бісером, металом та перламутром.

Зразком майстерного філігранного виконання та цікавої композиційної будови орнаменту може бути таріль «Різдвяний». Його центральну частину займає «зірка» в центрі якої «сонце». Цей символ повторюється, по кутах чергуючись у шахматному порядку з «пшеничками». Крайова орнаментальна доріжка витончено декорована «ільчистим письмом», яке вдало скомпоноване із геометричними та рослинними мотивами. Ритміка ліній і форм орнаменту гармонійно поєднуються, що підсилює символічне звучання твору.

Альона БЕЖЕНАР,

мистецтвознавиця,

методистка Буковинського центру культури і мистецтва