Всеукраїнський день бібліотек на Глибоччині

71802150 2461459087471994 8482909504541818880 nПарадом читачів, партнерів і бібліотекарів відзначили на Глибоччині Всеукраїнський день бібліотек. Саме такий нетрадиційний підхід до традиційних урочистостей обрали організатори, аби вкотре продемонструвати суспільству дієздатність, конкурентоспроможність та сучасність бібліотек в районі.

Чого вартий лише той факт, що парад партнерів підтримали керівники та представники різних організацій, які плідно співпрацюють з бібліотеками: бюро правової допомоги – Яніна Богдан, Глибоцька районна філія Чернівецького обласного центру зайнятості – Лілія Гринчешена, Глибоцький територіальний центр соціального обслуговування – Півонія Вибарчук, Глибоцкий районний сектор – філія державної установи «Центр пробації» - Михайло Місюрка, Глибоцький ліцей – Валентина Богдан, Глибоцький профтехліцей – Аліна Іващенко, районний осередок Всеукраїнського товариства «Просвіта» - Олександра Возняк тощо.

Парад читачів об`єднав людей різного віку: від наймолодших – вихованців дитячої установи «Сонечко» спільно з музичними керівниками та директором Аліною Загудаловою, до молоді і найстарших читачів поважного віку, які дарували бібліотечним працівникам свої книги та поезії. Серед них - Григорій та Олена Безверхні, Михайло Стасюк та інші.

Парад бібліотекарів викликав гордість за колег, чий вклад у розвиток культури рідного краю не обмежується лише працею на бібліотечний ниві та геть ламає стереотип про бібліотекарів як людей, зайнятих одноманітною справою. Так, Флоаря Лупаштян - бібліотекар с. Петричанка є знаним у районі майстром національної випічки. Її завиванці та калачі смакують на всіх визначних подіях. А минулого року народний обряд «Поминальне хлібне дерево», яке вона презентувала в учбово-методичному центру культури Буковини, внесено до обласного реєстру нематеріальної культурної спадщини.

Завідувач бібліотеки-філії с. Коровія Руслан Назаришин – поет, пісняр, композитор, цього року видав поетичну збірку творів «Зірок на небі вистачить усім». Родіка Зегря - завідувачка бібліотеки-філії с. Просіка – поетеса, дослідниця історії рідного села, дружина кіборга, мати українського воїна. Марія Романюк, бібліотекар с. Слобідка - солістка, багаторічний екс-керівник народного аматорського фольклорного колективу «Датіна». Микола Постіука – бібліотекар с. Станівців - релігієзнавець, історик, вчитель, громадський активіст, який очолює 7 громадських організацій у рідному селі. Віра Кінащук – завідувачка бібліотеки-філією с. Старий Вовчинець. Відмінний знавець комп`ютерних технологій зі створення відеороликів, які неодноразово займали перші місця на районних та обласних конкурсах. Людмила Сабран – методист центральної районної бібліотеки, акторка з багаторічним стажем народного аматорського театру Глибоцького РБТД. Лариса Дущак – заступник директора ЦБС по роботі з дітьми - професійний журналіст крайового часопису «Новий день». Працівники районної дитячої бібліотеки Анжеліка Рубанець, Тетяна Федорчук разом з директором ЦБС Ольгою Ковальчук – багаторічні учасники народного аматорського хору працівників культури району.

Таку славну когорту із професійним святом привітали голова Глибоцької районної ради Петро Панчук, заступник голови Глибоцької РДА Ілля Лопуляк, голова Глибоцької ОТГ Григорій Ванзуряк, начальник відділу культури і туризму Глибоцької РДА Олена Рєпіна.

Петро Володимирович наголосив на важливості читання книг і в сучасному світі, пригадав, як колись у дитинстві по-доброму заздрив бібліотекарям, які мали змогу читати найдефіцитніші книжки того часу, як за хорошою книгою треба було стояти в черзі по кілька тижнів. Він щиро дякував бібліотечним працівникам за їхню творчу працю.

Григорій Степанович розповів про терапевтичний ефект від читання та наголосив, що на найближчій сесії громади планує внести пропозицію, яка стане подарунком для всіх поціновувачів слова – перевидати книгу славетної краянки Домки Ботушанської «Підземний дзвін».

Вітання та грошові винагороди отримали бібліотекарі від директора Глибоцької районної ЦБС Ольги Ковальчук та голови райкому профспілки Лідії Максимюк. Своїми виступами хранителів слова потішили учні та викладачі Глибоцької музичної школи. Свято зворушливо провели активні читачі Світлана Грищук та Андрій Богдан.