Од синього Дону до сивих Карпат одна нероздільна родина

82079950 1329935440549990 7577486688662847488 nДень 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря як велике державне свято – День Соборності України. Саме тоді на площі перед Софією Київською відбулася подія, про яку мріяли багато поколінь українських патріотів: на волелюбному зібранні було урочисто проголошено злуку Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

До цієї знаменної події 21 січня працівники Кельменецької центральної районної бібліотеки спільно з Кельменецьким військовим комісаріатом у рамках національно-патріотичної акції «З Україною в серці» з молоддю допризовного віку провели історичний часопис «Од синього Дону до сивих Карпат одна нероздільна родина».

Увазі присутніх був представлений слайд-екскурс «Ми овіяні духом єднання», який акцентував увагу молоді на історичних фактах, що передували об’єднанню у 1919 році етнічних українських земель в єдину державу, та масштабній акції 1990 року, коли було організовано живий ланцюг між Києвом і Львовом, як символ духовної єдності людей. Присутнім також продемонстрували документальний фільм «Акт Злуки: відтворення історичної правди». Завідувач відділу обслуговування Віоріка Дєдова провела бібліографічний огляд літератури «Соборність України вустами історії» біля книжково-ілюстративної виставки «Україна під прапором волі», на якій експонувалися документи про великий історичний шлях українського народу, який протягом століть мріяв про незалежну єдину соборну державу, про національних героїв та сьогодення України.

Під час заходу директор Кельменецької РЦБС Ольга Твердохліб розповіла про мужність і героїзм українських воїнів, про бої за Донецький аеропорт, що тривали з вересня 2014 року до 22 січня 2015 року і стали одними із запекліших у війні на Сході України. Про Героїв-Кіборгів, які обороняли летовище було продемонстровано документальний фільм «Бої за Донецький аеропорт. Конфлікти».

Запрошені на захід працівники прикордонної служби розширили знання присутніх про структуру, формування і героїзм прикордонних військ, які несуть свою службу на благо українського народу, захищаючи кордони держави.

А історичний квест «Соборна Україна очима молоді», проведений у цікавій інтерактивній формі спеціалістом відділу культури, молоді та спорту Кельменецької райдержадміністрації Євгеном Паламарчуком, допоміг підростаючому поколінню пригадати важливі факти з історії України, засвоїти значення терміну «Соборність» і пов’язати давні події із сучасністю. Євген Вікторович запросив усіх охочих долучитися до комунікаційної кампанії в соціальних мережах та записав відео, яке неодмінно з’явиться у мережі з хештегом #ВЄдностіСила та #РазомСильніші.

22 січня книжково-ілюстративну виставку «Україна під прапором волі» та слайд-екскурс «Ми овіяні духом єдності» презентували і в залі засідань Кельменецької районної державної адміністрації під час урочистостей з нагоди 101-ї річниці Соборності України.