Концерти польсько-української єдності в рамках Міжнародного фестивалю «Дністер-ріка»

1_3З 17 по 24 січня народні аматорські колективи Центрального палацу культури м. Чернівців - вокальний гурт «Козацька Берегиня», керівник - Тамара Коваль та ансамблю танцю «Юність», керівники - Вікторія Крупа і Роман Бартосик разом з мистецькими колективами Хотинської та Недобоївської територіальних громад презентували фольклорні, пісенні, танцювальні та музичні традиції буковинського краю в польських містах Лодзь, Опочно, Пшесуха, ПшедбужЗаходи відбувалися в рамках мистецького туру подяки польському народу за підтримку і допомогу Україні. Тур організували Хотинська міська радою, голова - Андрій Дранчук та заслужений діяч мистецтв України Іван Пілат. Загалом відбулося шість концертів. Неповторне чаруюче дійство наповнювала неймовірно жива, яскрава та енергійна хореографія, барвистість й багатоголосся вокальних колективів, запальна гра музикантів оркестру «Бессарабський колорит».

На сценічних майданчиках закладів культури, в костелах, в театрі ім. Стефана Ярача в Лодзі наші артисти виконували буковинські колядки, щедрівки, віншування. Особливо проникливо прозвучала «Через поле України йшла Божа Мати» у виконанні учасниць гурту «Козацька берегиня».

Польські глядачі поринули у світ українських багатовікових традицій, відчули на собі магічну життєдайну силу та енергію, глибинне коріння й народну філософську мудрість, закладені в стародавніх календарних обрядах, які презентували учасники ансамблю танцю «Юність», інтегрувавши їх у сучасні хореографічні композиції «Ми з України», «Від Різдва до Йордана», «Буковинське гуляння» та «Європейська родина».

Ці заходи – щира подяка мешканцям Лодзинського воєводства та усім причетним до допомоги біженцям та підтримки українців. На концерти завітали Grzegorz Schreiber, маршал Лодзинського воєводства, Marcin Baranowski, староста Опочинського повіту. Почесний гість заходів - Robert Telus, депутат сейму Польщі. Слава Україні! Слава Польщі!