«ВИШИВАНИЙ ДИВОТВІР» – 2023

1_2Виставки під назвою "Вишиваний дивотвір" упродовж 20 років творили неймовірну історію про людей, захоплених вишивальним мистецтвом. Учасниками першого вернісажу стали покупці єдиного на той час спеціалізованого магазину «Санта» з крамом для рукоділля, який відкрила Одарка Кучерява. Вона бачила їхні вишивки, коли ті приходили щось докупити до своєї роботи. Отоді й зародилося бажання оприлюднити ці твори для широкого загалу. Сама того не відаючи, володарка магазину тим першим вернісажем започаткувала Школу буковинської вишивки.

 Від року до року поступово змінювалися смаки шанувальниць так званого домашнього мистецтва і вдосконалювалася їхня майстерність. Бо вони не лише показували свої роботи, але й бачили, як і що вишивають досвідчені та професійні майстри: Ярослава Гафійчук, Світлана Чернишова, Людмила та Олександра Батаєві Любов Васкул, Михайло Покиданець, Вікторія Тучинська, Павліна Жоріна, Марія Манчуленко, Олена Ясінська. Та ще й відомі збирачі старожитностей Іван Снігур і Микола Шкрібляк раз за разом закликали не тратити час на милих песиків-котиків, а навертатися до традиційної буковинської вишивки.

Тож не випадково з'явилися виставка, присвячена творчості вашківецького художника-орнаменталіста Георгія Гараса, а відтак 75 вишитих сторінок унікального етнографісного альбому "Взори вишивок домашнього промислу на Буковині", впорядкованого відомим архітектором і будівничим Еріхом Кольбенгаєром. Обидва проекти ввійшли до Книги рекордів України. Так учасники "Вишиваних дивотворів" підійшли до освоєння найскладнішого виробу буковинської сорочки.

Нинішня, ХХ ювілейна виставка "Буковинська святкова жіноча сорочка" презентує 30 семплерів, відшитих за буковинськими сорочками кінця ХІХ – першої половини ХХ століття, які зберігаються у фондах чернівецької музеїв – краєзнавчого, художнього та народної архітектури і побуту. Впродовж трьох років 20 майстринь вивчали забуті стародавні шви, відтворювали орнаменти предків, щоб відроджувати і розвивати буковинські мистецькі традиції. Таку відповідальну місію почала виконувати Школа буковинської сорочки, заснована громадською організацією "Вишиваний дивотвір", яку очолює велика подвижниця і меценатка, організаторка всіх 20 виставок Одарка Кучерява та плеяда відданих вишивальниць.

ХХ ювілейна виставка відбулася в доброму товаристві зі щирими і доброзичливими вітаннями від друзів, колег, Чернівецької міської ради та Міністерства України. Були квіти і подарунки, звучали українські народні пісні.

Людмила ЧЕРНЯК