«Юність» у серці кожного…

1_4Щедра на таланти буковинська земля. Ось уже 65 років славить наш край народний аматорський ансамбль народного танцю «Юність» Центрального палацу культури міста Чернівці, засіваючи багату ниву рідної культури добірним зерном народного мистецтва, даруючи радість від самобутнього танцю. Становлення цього творчого колективу відбулося у кінці 50-х років минулого століття в палаці культури (тоді) працівників легкої промисловості Чернівецького виробничого бавовняного об’єднання «Восход» в пору підготовки до Всесвітнього фестивалю молоді і студентів. А вже у 1973 році творче життя колективу сягає нового рівня, «Юності» присвоєно почесне звання «народний самодіяльний ансамбль танцю». Високе звання – високі вимоги. З тих пір пройшло п’ять десятиліть. Змінювалися учасники, керівники ансамблю… Незмінними є молодість і краса буковинського танцювального мистецтва та професійна майстерність виконавців.

 29 квітня 2023 року, в Міжнародний день танцю, у Центральному палаці культури міста Чернівці відбувся ювілейний вечір з нагоди відзначення 65-ти річчя з часу заснування та 50-ти річчя від дня присвоєння звання «Народний аматорський» ансамблю народного танцю «Юність». Перед початком дійства учасники попередніх років, глядачі, гості мали змогу переглянути тематичну ювілейну експозицію «Танець довжиною в життя», що приурочена творчій діяльності народного аматорського ансамблю народного танцю «Юність».

 Експозиція побудована відповідно до творчого шляху ансамблю. Видовий ряд ознайомлює з хронологією розвитку ансамблю «Юність», провідними учасниками та знаними керівниками минулого й сьогодення. Відвідувачі мали унікальну можливість переглянути предмети, які більш детально розповідають про творчі здобутки ансамблю від часу заснування до присвоєння звання. Окремим розділом експозиції представлено колоритні сценічні костюми хореографічних композицій, які презентовалися на сценічних майданчиках Чернівців, України та країн Європи.

 Переповнена зала палацу, щирі оплески – це свідчення того, що танцюристи відтворюють особливості національної хореографії живим відчуттям народного темпераменту, який збагачує репертуарну палітру легендарного колективу. Під час ювілейної програми керівник та балетмейстер ансамблю органічно сплели український танець та інструментальну музику в барвистий вінок розлогих хореографічних композицій «Ми з України», «Буковинська гора», «Європейська родина» жанрових сцен «Тривога», «Залишені квіти», етнографічних картин «Полонинське літо», «Кодреняска», «Bukovina». У «Юності» зросло не одне покоління професіоналів, балетмейстерів і керівників хореографічних колективів міста, артистів, викладачів. Ансамбль став осередком культури та центром виховання молоді Чернівців.

 Привітати ювілярів прийшли почесні гості: начальник відділу креативних індустрій та соціокультурного розвитку Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти Міністерства культури та інформаційної політики України Оксана Іонова. Вонанаголосила, що успіх ансамблю, його досягнення та визнання — 65-ти річна невтомна та копітка праця всіх його керівників та учасників і, безперечно, визначна творча сторінка в історії Чернівецької області. Заступник начальника управління культури Чернівецької обласної військової адміністрації Ірина Матущак та депутат Чернівецької обласної ради Олександр Шкурідін вручили високі нагороди від крайової влади.

 За високий професіоналізм, вагомі творчі здобутки, розвиток і популяризацію народного мистецтва, збереження української культури та активну участь у мистецькому житті міста керівники отримали подяки та годинники від міського голови, які вручив заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Чернівецької міської ради Юрій Лесюк,а начальниця управління культури Юлія Сафтенко, привітавши ансамбль і вручивши грамоти учасникам ансамблю, також подарувала святковий торт.

 Привітали учасників ансамблю директор Центрального палацу культури м. Чернівців Олександр Мадей, голова профспілкового комітету працівників Центрального палацу культури Євген Тарнавський, Президент Міжнародного клубу культури та творчого співробітництва дітей та молоді «Колиска миру», заслужений діяч мистецтв України Іван Пілат, депутат Хотинської міської ради Альона Татарчук та провідний методист Хотинського будинку народної творчості та дозвіллям Світлана Шалаєва.

 Ансамбль «Юність» багато років співпрацює з провідними майстрами сцени, керівниками художніх колективів та народними, заслуженими артистами України, діячами мистецтв.

 В рамках проєкту «Ми з України» започатковано співпрацю з головним балетмейстером Українського академічного фольклорно-етнографічного ансамблю «Калина», художнім керівником Київської хореографічної школи українського танцю «Барвіночок», заслуженим артистом України Андрієм Демещуком. Він завітав на ювілейну імпрезу ансамблю і не один, а з учнями Київської хореографічної школи українського танцю «Барвіночок», які подарували український танець «Слобожанські перетупи» та кримськотатарський танець «Агир ава ве Хатарма».

 З нагоди ювілею на адресу ансамблю линули щирі відеовітання із-за кордону: від президента Міжнародного фестивалю-конкурсу мистецтв «Джерело надій» Світлани Кузьменко (Польща), директора Міжнародного фольклорного фестивалю «Буковинські зустрічі» Збігнева Ковальського,учасників попередніх років - Олега Крупи(Канада), Ольги Нестіної (Німеччина), Інни Недорубанта Євгенії Грозинської(Туреччина), Анни Кошман(Ірландія).

 В нинішній непростий час Юрій Марко, керівник колективу з 2006 по 2011 роки, який сьогодні захищає нашу державу в лавах Збройних Сил України надіслав на адресу ансамблю відеовітання, а також подякував учасникам та керівнику ансамблю за відданість своїй справі і любов до культури українського народу. Ансамбль «Юність» співпрацює з хореографічними ансамблями Буковини, зокрема народним аматорським ансамблем танцю «Черемшина» з міста Вашківці. Орест Сірецький – заслужений працівник культури України, керівник вищезазначеного ансамблю та директорка Вашківецького центру традиційної культури Любов Хачман привітали ансамбль з ювілеєм та вручили почесну грамоту Вашківецької міської ради за багаторічну співпрацю на ниві народної культури.

 «Юності» - 65! В чому життєдайна сила колективу? У тому, що він черпає все найкраще з чистої криниці народного мистецтва. «Юності» - 65! Хіба це вік для колективу з такою назвою? Нехай і надалі засівається творча нива зернами краси, радості і добра. «Юність» у серці кожного!