Домашній альбом з фаховими коментарями: У Чернівцях презентували ювілейне видання "Я роджена на Буковині"

1 1Цими днями світ побачив альбом з коментарями «Я роджена на Буковині», який знайомить усіх зацікавлених із промовистими, а подекуди унікальними експонатами з колекції Літературно-меморіального музею Ольги Кобилянської. Упорядниці книжки старша наукова співробітниця вищезгаданого музею, дослідниця, лауреатка обласної премії імені Олекси Романця Юлія Микосянчик та кандидатка історичних наук, авторка та упорядниця 12-ти краєзнавчих видань, лауреатка літературно-мистецької премії імені Степана Сабадаша, директорка Чернівецького обласного краєзнавчого музею у 2020-2023 роках Ірина Яворська.

Про що може розповісти едельвейсовий гербарій кінця ХІХ століття? А наперсток? Чи ходила Ольга Кобилянська у вишитій сорочці? Як пов’язана письменниця з етнографом Франтішеком Ржегоржем і які старожитності збирала для музею у Празі? Ці та багато інших питань знаходять свої відповіді на сторінках таки домашнього альбому, адже заявлені експонати починають розмову з читачем з найприватніших тем: «Ми можемо всього по два рази в житті мати, лиш тата і маму ніколи вже вдруге» (Ольга Кобилянська). 

 Як каже правдива українська традиція, всяка добра справа має починатися з молитви, тож відкрив дійство душевним виступом і молитвою отець Валерій Сиротюк. «Ворог би хотів, аби ми тут не стояли, аби на музеях були чорні таблички, аби книжки не видавалися. Ворог би хотів, аби ми не жили – але так не буде», - підсумував панотець. 

 Власне, велелюдна презентація розпочалася із присутності самої Ольги Кобилянської, а точніше її слова, яке прозвучало у виконанні акторки театру і кіно Світлани Матейчук, дослідниці Юлії Микосянчик, науковиці Ірини Яворської, письменниці Олени Рєпіної, письменниці, акторки та науковиці Іванни Стеф’юк. Прозвучали як мемуарні, щоденникові записи Ольги Кобилянської, так і її художнє слово.

         «Вивчення життя чи творчості Ольги Кобилянської – це не та тема, де можна дізнатися все. Ми це розуміли. І десь «записали» себе у внучки чи правнучки Ольги Кобилянської, які підходять до роботи по-родинному, керуючись власним чуттям. Ми з Юлією Микосянчик мали намір показати біографію, мислення світогляд мовою експонатів», - розповіла Ірина Яворська.

«Та, в чиїх жилах тече кров роду Кобилянських-Панчуків», - так модератори представили одну з відвідувачок імпрези і далі з поважною публікою  генеалогічними тонкощами поділилася Глава дому Кобилянських, правнучка письменниці, Наталія Панчук.

Як  ви знаєте, Ольга Кобилянська німецького походження, мама письменниці з родини відомого Захарія Вернера, тож чудовим ліричним доповненням презентації стали “Edelweiß” та «Сніжний вальс» виконанні хору Товариства Австрійсько-німецької культури (акомпанемент Лариси Бєлової).

  Глибинними розмислами про сутність Ольги Кобилянської, її текстів та підтекстів поділився знаний літературознавець, професор кафедри української літератури Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, голова редакційної колегії десятитомного видання творів Ольги Кобилянської Володимир Антофійчук.

Підсумковим духовним акордом стало виконання духовного гімну України - «Боже великий єдиний…», яке подарував усім присутнім хор Собору Успіння Пресвятої Богородиці.

Альбом з коментарями «Я роджена на Буковині» вийшов за сприяння Чернівецької обласної ради, Чернівецької обласної військової адміністрації, Управління культури ЧОВА і презентація завершилася символічними подарунками – книжка потрапила в родини полеглих героїв України і альбом урочисто подарували рідним воїнів ЗСУ, які зараз тримають мирне небо над нами.

Мабуть, у кожного відвідувача цієї довершеної мистецької імпрези залишився післясмак вишуканих смислів і відчуття причетності до геніальності. Адже те, як і що писала Ольга Кобилянська, а головне – чому.. вказує на присутність генія. 

Фото Володимира Акатріні, Людмили Осачук, Василя Бойчука, Ірини Яворської, Олени Рєпіної