Путильчани на ХХV-у Міжнародному гуцульському фестивалі

02Протягом двох днів, 28-29 липня, у туристичній Яремчі відбувався ХХV Міжнародний гуцульський фестиваль. Представляли на цих фестинах Путильщину 19 аматорських колективів та окремих виконавців, 8 майстрів декоративно-ужиткового мистецтва.

Аматори Путильщини разом з іншими представниками гуцульського регіону врочистою ходою пройшлися центральними вулицями Яремчі до головної сцени.

Офіційну делегацію від Путильщини очолили перший заступник голови райдержадміністрації Михайло Ямницький, керівник апарату райдержадміністрації Марія Яків’юк, завідувач сектором культури Василь Нестор.

Уже третій рік поспіль гран-прі фестивалю здобувають митці нашого району, а тому з особливою наполегливістю путильчани протягом року готувалися до ювілейної події. Цьогоріч аматори району удостоєні двох найвищих нагород. Гран-прі фестивалю у фольклорному жанрі одержала коломийкарка Ганна Сорохан, яка своїми гуцульськими співанками зачарувала яремчанців. Василь Чигрин (керівник - Світлана Шинкарюк) на кожному фестивалі нагороджувався дипломами різних ступенів, а у 2016 році отримав гран-прі. Не виключенням став і нинішній рік. У жанрі художнього читання молодий талановитий виконавець нагороджений гран-прі.

У фольклорному жанрі (гуцульська співанка) та конкурсній програмі за жанром естрадній спів дипломом І-го ступеня нагороджено Інну Микитюк (керівник - Світлана Шинкарюк), яка також була постійним дипломантом усіх гуцульських фестивалів. Дипломом І-го ступеня нагороджено дитячий фольклорний колектив «Любисток» НВК «Перлина Гуцульщини» (керівник - Микола Семенюк). Дипломами І-го ступеня нагороджено і майстриню декоративно-ужиткового мистецтва, вишивальницю з с.Підзахаричів Варвару Татарин, а також центр дитячої та юнацької творчості за виставку у номінації "Кіно-фотомистецтва", керівник - Валентин Гончарук.

Дипломантами ІІ-го ступеня на Міжнародному гуцульському фестивалі стали Інна Микитюк у жанрі художнього читання, Михайло Дутка в жанрі декоративно-ужиткового мистецтва. За популяризацію гуцульського мистецтва диплом ІІ ступеню вручено також центру дитячої та юнацької творчості (директор - Наталія Хромей) та аматорському міні-театру «Гробищанські бабки» клубу села Гробище (керівник - Алла Данко) у театральному жанрі.

У номінації "Естрадний спів" дипломами ІІІ-го ступеня нагороджено Ангеліну Логош (керівник - Тетяна Михно) та Василя Чигрина (керівник - Світлана Шинкарюк). Третє місце здобули на фестивалі і фольклорно-етнографічний колектив «Горяни» у фольклорному жанрі (керівник - Оксана Шинкарюк), народний аматорський оркестр народної музики «Полонина» районного будинку культури (керівник - Костянтин Шеманський) у музичному жанрі, Ірина Дяченко, вихованка центру дитячої та юнацької творчості (керівник - Любов Москаль) у номінації "Сатира та гумор", а також майстри декоративно-ужиткового мистецтва Катерина Полянчук, викладач Путильської художньої школи, Анастасія Руснак, яка представляла центр дитячої та юнацької творчості (керівник - Інесса Майєр) та Віталій Дмитрюк у номінації "Фотомистецтво".

Особливу відзнаку фестивалю та медаль від міського голови Яремче одержали двоє представників від Путильського району. «Найповажнішим гуцулом» став Михайло Ямницький, а «Найповажнішою гуцулкою» - Олена Грималюк.

Подяку від Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» вручено Миколі Семенюку - керівнику дитячого фольклорного колективу «Любисток» Підзахаричівського НВК «Перлина Гуцульщини».

У підсумку путильчани вибороли найбільшу кількість нагород фестивалю – 19, які були вручені під час гала-концерту на головній сцені.

Попри основну програму гуцульських фестин колективи Путильщини дали змістовний концерт у селі Яблуниця на бізнес-полонині «Перці», де виступи наших артистів зустрічали бурхливими оплесками.

І в селі Яблуниця, і на гала-концерті в Яремчі Путильщину, як завжди, гаряче підтримував своїм виступом наш земляк, заслужений артист України, соліст Чернівецької обласної філармонії імені Дмитра Гнатюка Василь Данилюк.