Повстанці проти нацизму та комунізму

46182298 326155801511977 9173006531627581440 n12 листопада у Сокирянському РБНТД відбулося відкриття виставки, присвяченій Українській повстанській армії «УПА: відповідь нескореного народу».

Експозиція створена у рамках співпраці Українського інституту національної пам’яті з Центром досліджень визвольного руху, Національним музеєм-меморіалом «Тюрма на Лонцького», Галузевим державним архівом Служби Безпеки України. На Буковині виставка відкрилася за сприяння управління культури Чернівецької обласної державної адміністрації.

Виставка «УПА: відповідь нескореного народу» об’єднала усю Україну. Завдяки фотографіям, документам, картам та інфографікам представлено цілісну картину протистояння ОУН та УПА нацистському та комуністичному тоталітарними режимами під час Другої Світової війни та у повоєнний час. Експозиція демонструє всі етапи репресій радянської влади проти родин членів ОУН та УПА, які розгорнулися на Західній Україні з лютого 1944 року.

Працівники Сокирянської центральної районної бібліотеки підготували історичний екскурс про важкі часи боротьби за незалежність України, про подвиг повстанців у боротьбі проти нацизму та комунізму, значення діяльності УПА у становленні нашої держави. Під час презентації виставки демонструвалися кадри з фільму про Українську повстанську армію, звучали пісні воїнів УПА.

Перед присутніми виступив нотаріус Руслан Твердушкін, який є співавтором книги «За тебе, свята Україно» про діяльність УПА на території Хмельниччини, яка межує з Чернівецькою областю та розповів про архів УПА, знайдений декілька років тому археологами з Сокирянщини.

У відкритті виставки взяли участь заступник голови Сокирянської районної державної адміністрації Ірина Тарасова, начальник відділу культури Раїса Горн.

Виставка діятиме до 16 листопада 2018 року. За цей час жителі та гості району, працівники установ і організацій, учні освітніх закладів зможуть ознайомитися з героїчними сторінками боротьби українського народу за свою незалежність.