Фольклорно-етнографічне свято виконавців традиційних звичаїв та обрядів відбулося у Сокирянах

81651316 2831307746929074 7300622415179022336 oЯскраве зимове сонце, голосні бубни, барабани, казкові традиційні персонажі, чудовий настрій… Так розпочалося 11 січня театралізоване районне фольклорно-етнографічне свято виконавців традиційних зимових звичаїв та обрядів «Від Різдва Христового до Йордану». Збираючи оплески та юрби усміхнених людей, учасники маланкових гуртів пройшли містом у феєричному дійстві.

Відтак на просторій площі свято об’єднало шанувальників колядок і щедрівок. Присутні поринули у насправді казкове дійство, рівному якого немає ніде у світі. Тут поєдналися щирі українські колядки та щедрівки, театралізовані вертепи і традиційні прадавні маланки. Упродовж тисячоліть зимові свята з вертепами та маланками ходили від хати до хати, бажаючи господарям усього найкращого у Новому році, зичили їм здоров’я та довголіття. Це існує лише в Україні, а неповторний «Щедрик» вже століття лунає у багатьох країнах світу.

 

З вітаннями та щирою вдячністю за збереження традицій до присутніх звернулися в.о. голови Сокирянської райдержадміністрації Андрій Маркевич та голова районної ради Василь Козак. За їхніми словами такі заходи мають надзвичайно важливе значення для українців, бо це наша історія, це наші звичаї і традиції. Без унікальних колядок та щедрівок неможливо уявити справжню Бессарабію, самобутню Сокирянщину.

Свято направду вдалося. Зачаровували музичні вітання гуртів Сокирянської районної музичної школи, районного центру творчості дітей та юнацтва, районного будинку народної творчості та дозвілля, щедрівки колективів з сіл Грубна, Гвіздівці, Білоусівка, Селище, Ожеве, Ломачинці, Кулішівка. Дивували колядою гурти сіл Олексіївка та Михалкове. Кожний населений пункт унікальний і самобутній, а традиції пращурів незабутні. Запалили танцями та справжньою Маланкою романківчани. Як завжди гумористичним був гурт з Волошкова, а неповторною - вітрянська Переберія. Усіх присутніх запрошували до танцю ведучі свята Орися Петришина та Валерій Кукілюк. Новорічний настрій та емоції додали смаку домашній куті та випічці, традиційним напоям, що приготували вмілі господині кожного населеного пункту. Милувала око виставка робіт вихованців Сокирянської районної художньої школи, експозиції новорічно–різдвяної атрибутики. Водіння кози, Маланка, дівочі ворожіння, чародійна ніч, свято печі… Традиції, які існують століттями на нашій щедрій українській землі, навіки оселилися у наших серцях.