Вижниччина маланкує

1023804 800x600 547f23b2616ebСвято Маланки – то є веселе, театралізоване і найвидовищніше свято у народному календарі. У містичну ніч з 13 на 14 січня до нас приходить і Василь, і Маланка, і ведмеді, і дід з бабою, і парубки, і дівчата з колядками. Цього року Вижниччина веселим маланкуванням, віншуваннями і побажаннями зустріла Старий Новий рік. Найбільш видовищнішими були гурти сіл Мигове, Іспас, Заріччя, Лопушно.

Наймасштабнішим, найбільшим було свято «Вашківецька переберія», на яке з'їхались не тільки з Чернівецької, а й з сусідніх областей. Учасники переберії самі одягали маски та «перебирали» транспортні засоби. Присутні могли побачити Орла з с. Чагор, Білого ведмедя з с. Брусниця Кіцманського району, Індійця Майя, циганський табір, вашківецьких «ведмедів» і, звичайно, Василів та Маланок.

 

Насиченою була концертна програма, в якій брали участь аматорські колективи Вашківської ОТГ, Вижницької ОТГ, Сторожинецької ОТГ, Кіцманського району, гості з Румунії та Молдови, а також народна артистка України Руслана Лоцман, родина Олександра Кварти (м. Харків). Свято направду вдалося!

Родзинкою «Вашківської переберії» став рекорд України «Найбільша кількість людей у масках», встановлення якого можна переглянути за посиланням: https://www.facebook.com/100012816104265/videos/861447017625827/

Свято відбулося завдяки злагодженій роботі працівників міської ради, працівників культури Вашківецької ОТГ (голова - Микола Перч), оргкомітету фестивалю (голова - заслужений працівник культури України Орест Сірецький), працівникам культури будинку народної творчості та дозвілля м.Вашківців (директорка і ведуча свята - Любов Хачман).

Анна ВАТАМАНЮК,

провідний методист Вижницького РБНТД