"Що проміняв жінку на тютюн та люльку, необачний"

1 2Часто можна почути, що тютюнопаління - то вада сучасності, бо "колис так не було". Звичайно, так не було - було інакше...

Традиція куріння люльки, як відомо, має індіанські корені - у долині Оріноко куріння не було шкідливою чи нешкідливою звичкою, це було ритуалом. Всім відома "трубка миру", яку викурював жрець на усі сторони світу, первісно мала ритуальний характер - у такий спосіб обкурювався, тобто очищувався простір, вирівнювалася енергетика. Часто до тютюну домішувалися трави, які розслабляли тих, що вдихають такі дими. Така люлька означала очищення простору, а ще - примирення: викурювання трубки миру і закопування тамагавку війни.

Курили трубку й козаки. Якщо говорити про традиції, то саме Наддніпрянщина мала одні з найцікавіших традицій чоловічого файкування. Можливо, запозичене це заняття частково у турків, а особливого розквіту здобуло в часи Сагайдачного. Згадаймо рядки відомої пісні: "Попереду Сагайдачний. Він проміняв жінку на тютюн та люльку - необачний".

1 3Файкування, тобто ритуал куріння люльки, можна порівняти з курінням сигар чи кальяну - адже дим не вдихається, а тільки затримується у ротовій порожнині. Це направду ритуал, який весь смак має у повільності виконання та смакуванні, це точно не перекур. 

На Гуцульщині як чоловіки, так і жінки курили люльку. І чи не найкраще цей процес у художній літературі описала Марія Матіос (роман "Букова земля"). Одна з головних героїнь - Гафійка - для файкування одягає щонайкращу спідницю (хай навіть ніхто не бачить). бо скільки того життя?... Вона смачно розтягує момент файкування саме тоді, коли їй більше всього хочеться зупинити мить і наповнитися гармонією. І нехай весь світ зачекає - Гафійка курить собі межи горами...

На світлинах М.Сеньковського, Ю.Дуткевича, Р.Вуя буковинки рідко, але дуже смачно файкують. Дуже ефектно.

Чи було це шкідливою звичкою? Важко сказати, адже це була не звичка…

У Чернівцях колекціонує і досліджує старовинні козацькі люльки і культуру традиційного куріння Володимир Гамаль. Якось він сказав цікаву річ з приводу козацьких традицій: у кожній традиції і в кожній звичці головне міра.

Іванна СТЕФ`ЮК (ОЛЕЩУК),

кураторка етнографічного проєкту "Спадщина" БЦКМ,

кандидатка філологічних наук,

письменниця.