Задля пошанування видатних українців Буковинський центр культури і мистецтва упродовж багатьох років проводить обласні тематичні виставки-конкурси творчих робіт учнів художніх шкіл та образотворчих відділів шкіл мистецтв. Попередні конкурси були присвячені видатним постатям – Ользі Кобилянській, Юрію Федьковичу, Миколі Івасюку, Іванові Франку, Михайлові Івасюку, Августі Кохановській, Володимиру Івасюку.
Цьогорічна, восьма виставка, присвячена 90-річчю від дня народження канадського художника українського походження, лауреата Національної премії ім. Т. Шевченка Миколи Бідняка. Цей захід проводиться для консолідації, розвитку історичної свідомості українського народу, зокрема молодого покоління, збереження національної пам’яті та належного відзначення і вшанування пам’ятних дат, ювілеїв українських та буковинських митців. Експозиція включає у себе 87 оригінальних учнівських робіт, присвячених життю і творчості художника, а також копій його творів.
Сьогодні наш допис буде про традиційну страву, яку готують на Герцаївщині. Плачинди, плацинди, плачінте – все це назва невеличких виробів з листкового, дріжджового або простого тіста. Цю страву – плачинди – найчастіше начиняють козячою бринзою, овечою бринзою, картоплею з грибами, солоним сиром, зеленню, яйцями, солодким сиром з родзинками, ягодами, гарбузом. Варіантів, як бачимо, чимало.
Рецепт за яким готує плачинди Наталя Чевка з Малої Буди Острицької сільської ради цікавий та вельми непростий, а сама Наталя, як кожна господиня, знає багато хитрощів і тонкощів буковинської кухні. Головне у цій страві – витягнути надзвичайно тонке та еластичне тісто, яке на вигляд не відрізнити від прозорої плівки. А після запікання (на цьому етапі є ще декілька хитрощів, але про це вже – у книзі) отримаємо апетитні та золотисті плачинди з безліччю тонесеньких шарів ніжного, легкого тіста.
Традиційна страва, яка готується на всі урочисті свята та у поминальні дні – голубці.
Кельменчанам особливо смакують «голубці від Зіневички». Так місцеві мешканці називають Марію Зіневич. Як кожна газдиня, Марія Миколаївна має свій фірмовий рецепт приготування.
ЇЇ голубці завжди соковиті, ароматні, закручені в охайні конусні форми. Кожен, хто скуштував цю смакоту, неодмінно просить додаткової порції.
Вареники — одна з найпоширеніших страв з вареного тіста з начинкою. Вони могли бути пісними чи скоромними — залежно від християнського календаря.
Як начинку використовували сир, смажену капусту, варену товчену картоплю, мак, калину, вишні та інші ягоди, яблука, варені й товчені сухофрукти (сушину), варену квасолю, горохове пюре, пшоняну чи гречану кашу.
Для нашого проєкту Любов Стаднійчук з Грушівців приготувала тоненькі апетитні варенички з картоплею та бринзою, ніжним домашнім сиром і соковитою вишнею.
Через усю Україну - з південного заходу до північного сходу - треба полинути з Буковини до наших друзів на Сумщину. Наче й не близько та й часи нині не для поїздок, але коли було б бажання, то професійний підхід у будь-якій справі допоможе.
І сьогодні у нас неабияка радість: усіх учасників етнопроєкту "Буковинське Різдво" привітали мистецькі колективи мальовничої Сумщини. Та ще й які! Кращі, які є гордістю цього талановитого краю.