До нашого онлайн етнопроєкту "Буковинське Різдво" надійшло величне, багатобарвне народними талантами віншування від сусідів з Івано-Франківщини.
Ми щиро вдячні колегам з Навчально-методичного центру культури і туризму Прикарпаття за підготовлений мистецький дарунок і щирі віншування для учасників проєкту з Буковини, всієї України та й світу.
Наше Буковинське Коло Коляди розширюється. Іще гучніше звучить воно у ці дні, напередодні свята Стрітення Господнього, коли в народі ще радісно промовляють: "Христос народився!" і відповідають: "Славімо Його!"
Заколядуємо ще раз! Разом! Над усім світом! Прославляючи народження Спасителя.
Проєкт «Смаки Буковини» продовжує подорож мальовничими куточками нашого краю. Цього разу творча група проєкту завітала до господи подружжя Валентини Миколаївни Кордулян та Віктора Миколайовича Мельника, що проживають в селі Росошани Кельменецької селищної ради Дністровського району.
Ґазди приготувала традиційну «капронову бабу». Це святкова страва, яку готували на весілля, хрестини, храм, Великдень, і завжди - на поминальний обід. У народі ще має назву «Чорна баба».
Висловлюємо подяку працівникам культури громади за сприяння в організації експедиції.
Бессарабський обід надзвичайно смачний та ситний. Досить своєрідною та незвичною є рецептура страв, які приготувала Марія Паламарчук – жителька села Новоселиця Кельменецької територіальної громади.
Ці стародавні бессарабські страви подивували творчу групу проєкту незвичним поєднанням інгредієнтів. В основі приготування даного обіду - домашнє крупно мелене кукурудзяне борошно. До традиційної мамалиги з скибочками бринзи тут подають тюльку в бадеревці, смаженицю та кисиличку.
Висловлюємо подяку працівникам культури громади за сприяння в організації експедиції.
8 лютого, в рамках організації та підготовки до видання гастрономічного путівника традиційної кухні «Смаки Буковини», відбулася перша робоча поїздка.
Кращі зразки буковинської кухні, які притаманні Надністрянщині, а саме - селу Прилипче, люб’язно приготувала Марія Іллівна Шевчук. Господиня поділилася стародавньою рецептурою та технологією приготування духмяної п’яної баби (начинки), запашної та соковитої душенини та маїни з хрусткою, золотистою скоринкою…
Марія Іллівна творчо з гарним настроєм підійшла до втілення задуму щодо презентації страв в національній традиції.
АНОНС
Чарівний край Дністра, Черемоша й Прута з поетичною назвою Буковина здавна славиться красою природи, талановитими людьми, працелюбством жителів, гостинністю і чудовою колоритною кухнею.
Разом із корінним населенням на Буковині проживають німці, євреї, поляки, вірмени, турки, болгари, чехи, словаки, угорці, росіяни, білоруси… Багатовікове сусідство сформувало особливу кухню, яка відрізняється різноманітністю продуктів, смакових комбінацій і способів приготування страв.
Буковинці й досі зберігають кулінарні традиції предків.
З часом життя стирає етнічні межі. Кращі національні страви, отримавши широке розповсюдження, стали регіональними – улюбленими і звичними в різних за національністю сім’ях.