З метою визначення порядку та умов надання субвенції зі спеціального фонду державного бюджету місцевим бюджетам на створення центрів культурних послуг, передбаченої Законом України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» за бюджетною програмою 3811060 «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на створення центрів культурних послуг», Міністерство культури та інформаційної політики України виносить на громадське обговорення проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на створення центрів культурних послуг» (далі – проект акта).
Зауваження і пропозиції до проекту акта приймаються до 20 червня 2021 року включно у письмовому та/або електронному вигляді на адреси МКІП: вул. І. Франка, 19, м. Київ, 01601, е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..
Детальніше...Як смачно пахне зелень вирощена на власному городі?! Саме з приходом весни, коли городня зелень набирає соковитості, буковинські ґаздині готують зелений борщ. А якими ароматами віддають кріп, петрушка, щавель, кропива, лобода, селера, черемша, які ледь розпустили свої ніжні пагони?
У кожного з нас є улюблена страва з дитинства. У багатьох з нас це перша страва зі щавелем з кислинкою - дуже легка та весняна.
Вашій увазі пропонуємо зелений борщ, який готує Людмила Зубкова Кострижівки. У національній кухні існуть різні варіанти приготування цієї першої страви. Людмила готує його на основі м’ясного бульйону, зокрема телячих або свинячих реберець, ранніх овочів, дрібно посіченої зелені та відварних яєць.
До всіх різновидів зеленого борщу обов’язково додають сметану. То ж після зимових холодів нехай усім смакує зелений борщ, який не лише поповнить організм корисними вітамінами, а додасть бадьорості та гарного настрою.
Детальніше...Деякі страви, представлені у нашому проєкті, добре відомі буковинцям. Та є й такі, про які жодного разу не чули. Однією з таких є «Алівінка». Це своєрідні «палянички», що печуться на шпаргаті. На Сторожинеччині цю страву називають «Олівенчик». А ще, у деяких населених пунктах «Алівінкою» називають малай.
Тепер і про саму страву. Марія Паулєнку з Грушівців пам’ятає її ще з дитинства. Наразі готує вже для своїх онуків. Дрібно змелену кукурудзяну крупу заливають гарячим кисляком, або молоком. Марія Тодорівна надає перевагу кисляку. Дають крупі набухнути впродовж 30 хвилин (час залежить від крупи). До кукурудзяної маси додають овечу бринзу (буц) або солоний сир, багато свіжого кропу та пшеничного борошна. Замішують своєрідне рідке тісто та загортають у капустяний лист.
Детальніше...4 червня в режимі онлайн відбулося засідання секції духових та ударних інструментів. Голова активу секції Олег Дебера як голова журі обласного конкурсу ансамблевої гри на духових та ударних інструментах підвів підсумки роботи комісії, а також надав рекомендації щодо формування та естетичного вигляду ансамблів.
На вересень для викладачів-методистів області заплановано таку форму роботи як творчі лабораторії, а у лютому викладачі Чернівецького обласного фахового коледжу мистецтв ім. С. Воробкевича проведуть майстер-клас на тему: “Особливості ансамблевої гри”. У березні відбудеться конкурс виконавської майстерності.
Організувала та провела засідання завідувачка навчально-методичного відділу мистецьких закладів та підвищення кваліфікації працівників культури БЦКМ Ірина Лесюк.
3 червня у малій залі Кельменецького ЦБНТД відбулася виробнича нарада працівників клубних установ Кельменецької селищної ради, яку провели заступник голови Кельменецької селищної ради Микола Довгань, начальник відділу освіти, культури та спорту Василь Качан та директор Кельменецького ЦБНТД Алла Ілаш.
Під час наради обговорювалися питання подальшої роботи закладів культури та планування проведення заходів упродовж поточного року. Опрацювали план проведення V регіонального фестивалю народної творчості «Душа народу в килимі цвіте» та святкових програм до 25-ї річниці Конституції України.
Провідний методист Наталія Білобрицька висвітлила питання звітності про роботу клубних установ за І півріччя 2021 року. Вже традиційно наприкінці наради присутні привітали ювілярів та іменинників подарунками і піснею.