«УКРАЇНСЬКА КУЛЬТУРА» ЙДЕ ДО СВОГО ЧИТАЧА

500 1364Нові зірки засвітилися над одним із найстаріших культурологічних журналів – «Українська культура». Цей часопис розпочав свою історію ще з червня 1921 року і з тої пори змінив аж 12 назв.

У 1991 році з настанням незалежності України журнал отримав свою сучасну назву – «Українська культура», зараз його головною редакторкою і берегинею є українська письменниця, журналістка, громадська діячка Тетяна Череп-Пероганич. Журнал випускає ТОВ "Видавничий дім "Українська культура". Днями вона поділилася з читачами неабиякою радістю: вийшов друком №4-6 за 2020 рік.

Приємно відзначити, що до номера включене і дослідження нашої співробітниці – завідувачки науково-методичного відділу дослідження та збереження традиційної культури Буковинського центру культури і мистецтва, кураторки етнографічного проєкту «Спадщина», кандидатки філологічних наук, письменниці Іванни Стеф`юк (Олещук). У статті «Традиційна культура Буковини, Покуття та Гуцульщини: обрядово-сакральний вимір» висвітлено семантику різдвяної прикраси «павук», охарактеризовано традиційні забави біля церкви і висвітлено роль храму в українському суспільстві.

Детальніше...

А ТРЕТЯ ПРЕЧИСТА СНІГОМ ЗАМІТАЄ...

500 1380(Роздуми до етнопроєкту "Буковинське Різдво")

Запис четвертий

Сьогоднішній день - це обрядові ворота в зиму. Введення, або Третя Пречиста є одним із тих свят, які в українця в особливому пошанівку.

"Дехто вважає, що назва свята походить від того, що в природу вводиться зима, дехто каже, що в цей день Бог відпускає праведні душі на землю подивитися на своє тіло, і тому свято назвали "Виденням", а потім назва ця деформувалася на "Введення". Проте не мають рації ні одні, ні інші, адже свято походить від введення Пречистої Діви Марії до храму Господнього. А сталося це тоді, коли дівчинці виповнилося три роки і батьки її Йоаким та Анна, виконуючи свою обіцянку перед Всевишнім, ввели маленьку Марію до храму і віддали служінню Богові", - зазначає Авксентій Яківчук у етнографічній книзі "З роси і води".

В народі для себе запримітили: Перша Пречиста зерном засіває, Друга Пречиста - дощем поливає, а Третя Пречиста снігом замітає. Саме тому всі польові роботи стараються завершити до Покрови, аби можна вчасно виорати і дати земличці спокій аж до Благовіщення.

Детальніше...

В УСІХ КОЛЬОРАХ СВІТУ...

129100299 2844750072435897 9161599009053513654 n(Роздуми до етнопроєкту "Буковинське Різдво")

Запис третій

Розглядаючи добірну вишивку сорочок-буковинок (нитками чи цітками, бісером), милуючись делікатною циркою і "виробленими" тканими рушниками, наші сучасники щиро дивуються: як то, працюючи тяжко від ранку до вечора в полі, обходячи корів та овець, пильнуючи порядок в хаті та бавлячи по 8 дітей - коли жінка знаходила час ще і для того, щоби витворити таку дивину? Про художню вартість вишитих і тканих виробів, а надто - їхніх орнаментів - то взагалі окрема бесіда. А і справді, коли?

Детальніше...

СМАКИ РІЗДВЯНОГО ПОСТУ

128406302 2843717695872468 1470637733637125785 n(Роздуми до етнопроєкту "Буковинське Різдво")

Запис другий

Про піст на Буковині існує дуже гарна приказка - "Говів вчєра, говів нині, маю совість єк в дитини". Обмеживши себе у скоромному - молочному, м`ясному, стравах з яєць - людина вчиться не тільки виховувати власну силу волі, а й очищувати організм, додаючи йому довгого віку. Що постування було традиційним для богомільних українців різних областей - свідчить знаменита повість "Кайдашева сім`я", де двоє героїв - Омелько та баба Палажка - дотримуються суворого посту і вважають це невіддільним від власного способу життя. Щоправда, той же Омелько чарчину також вважає невіддільною від свого способу життя, саме тому його аскезу ніхто не сприймає серйозно, хоча він направду богомільний. Але мова не про Омелька Кайдаша, мова про.. смаки українського посту. Які зі страв (автентичних, смачних, колоритних) можемо дозволити собі у піст?

Детальніше...

ОЧІКУВАННЯ РІЗДВА...

unnamed(Роздуми до етнопроєкту "Буковинське Різдво")

Запис перший

Відсьогодні починається підготовка до зустрічі з чудом. З чудом народження Сина Божого, підготовка до зустрічі з Різдвом.

Так, всі ми кажемо словосполучення "зустріти Різдво", але що вкладаємо цю фразу? Накрити святкові столи, прийняти колядників, привітати рідних, а ще? Недарма кажуть: святкуючи Різдво, не забудьмо про Іменинника.

Наші предки вірили: до Різдва треба приготуватися відповідною зміною в раціоні, прибравши звідти скоромне (яйця, молокопродукти, м`ясне). Ці харчові обмеження дисциплінують силу волі того, хто постує, і він добровільно відмовляє собі в харчових благах. Так, піст - це не дієта, і він потребує обмеження в розвагах та веселощах, він потребує ретельнішої молитви тощо.

Детальніше...