Новини

ПРО УЧАСТЬ У ФЕСТИВАЛІ «UKRAINIAN DAY IN MOLDOVA «КУЛЬТУРА ЄДНАЄ»

1_726 липня в комуні Яблоана, Республіка Молдова, буковинці України мали приємну нагоду долучитися до фестивалю « Ukrainian Day in Moldova "Культура єднає". Чернівецьку область на цьому високо представницькому заході гідно презентував народний аматорський фольклорний колектив "Козачка" села Киселів Веренчанської сільської ради. До складу делегації долучився і директор Буковинського центру культури і мистецтва, заслужений діяч мистецтв України Микола Шкрібляк. У розмаїтті фестивальної програми наш колектив захопив щирістю українських народних пісень, живим акапельним виконанням, напрочуд мистецьким вбранням, а ще - таки незламним козацьким духом, бо цього дня в сонячній Молдові було справжнє випробування спекою.

«ДНІСТРОВСЬКИЙ ПОРТАЛ: ДУШЕВНІ ГЛИБИНИ ЕТНОГРАФІЇ»

1_2Які страви з проєкту «Смаки Буковини» мають виразний дністровський колорит, у чому феномен села Нагорян та ткалі-легенди Вікторії Китайгородської, чим особливі гончарство та оздоба житла північної Бессарабії і як це перегукується з Поділлям, як звучать напівмагічні співанки-хроніки з Прилипча та які таємниці приховує фольклор затоплених сіл?

Про це йшлося у свіжій етнографічній студії «Дністровський портал. Душевні глибини етнографії“. Цей проєкт спільний від «Гончаренко-Центру. Чернівці» та етнографічного проєкту «Спадщина» Буковинського центру культури і мистецтва.

Вітаємо Тетяну Антонюк!

102Колектив Буковинського центру культури і мистецтващиро вітає з ювілеєм нашу колегу - Тетяну Михайлівну Антонюк, завідувачку відділу формування творчих просторів та надання культурних послуг.

Ваша енергійність, креативність і відданість улюбленій справі надихають! Ви завжди в епіцентрі найцікавіших і найяскравіших подій. Сучасна, ідейна, завжди відкрита до нового. Колеги цінують Вас за відповідальність, щирість і вміння гуртувати людей навколо спільної мети.

У цей особливий день бажаємо Вам щастя й душевної рівноваги, натхнення та нових горизонтів! Нехай життя дарує приємні сюрпризи, робота — задоволення, родина — тепло, а друзі — підтримку. Бажаємо й надалі творити, мріяти, досягати та зберігати ту іскру, яка є джерелом Вашої життєвої сили.

Нехай у кожному дні буде місце для радості, любові та нових звершень!

 

«МАЙСТЕР-ШЕФ» ВІД УКРАЇНСЬКИХ ЗАХИСНИКІВ ЗА «СМАКАМИ БУКОВИНИ»

ACC03637Головний підсумок експедиційно-видавничого проєкту "Смаки Буковини"- гастрономічний путівник традиційної кухні. Ця книга побачила світ навесні 2022 року. Видання дивовижним збігом обставин було врятоване від обстрілів на Харківській книжковій фабриці. Уже повністю надруковані аркуші книги, обкладинку й суперобкладинку видавництву "Книги -ХХІ" вдалося вивезти 23 березня, за день до обстрілів, на інше підприємство для завершення робіт. 

Насправді наша культурна спадщина (у книзі  ̶  розповіді про 70 кухарів, 129 рецептів із усіх куточків Чернівецької області), мабуть, рятувала сама себе, бо в ній прадавні знання й уміння носіїв народної культури, які передавалися від покоління до покоління.

ДЕЩО ПРО БАЛАНС ТРАДИЦІЇ ТА ЕКОЛОГІЇ

1_5

Побут людини, її світоглядні практики та обряди календарного чи родинного циклу важко уявити без використання природніх ресурсів – так, для кушнірства потрібна шкіра тварини, у традиційній кухні відводиться важлива роль м’ясу, рибі та супутнім продуктам, новий рік, весілля чи обряд «квітка» практично не обходиться без зрубаного дерева ялинки, а для виготовлення бондарного посуду, музичних інструментів і для зведення традиційного житла потрібна деревина. Тож на свіжій етнографічній студії Буковинського центру культури і мистецтва «Традиція і екологія: досвід етнографічний» йшлося саме про баланс між тим, що і в якій кількості бере людина з природи, а що вона віддати має.