Навіщо буковинці кричать на борщ?

завантаженняЯкщо хочете знайти найвдячнішу тему для кулінарних суперечок – запитайте, як правильно готувати борщ. Здавалося би, буденна перша страва, а виявляється – ціла традиція. З вушками, з карасями, червоною смородиною, боханцями, з салом та часником - це все різновиди борщової атрибутики: як і з чим їсти український борщ. «Борщ без мʼяса – то водиця, бо без мʼяса не годиться», - так опоетизований один кулінарний припис. Інший же дозволяє додавати гриби і радить вживати борщ з річковою смаженою рибою та грибами, а ще в нашій традиції знайдеться з десяток повністю пісних борщів. То який з них – правильний? Ну звичайно – всі, головне точно дотримуватися традиційного рецепту, який ви дізналися.

Детальніше...

Любов і гроші: деякі етнографічні спостереження

unnamedЩо роблять молодята в першу шлюбну ніч? Один із жартів каже, що… рахують гроші. І насправді в кожному жарті – лиш доля жарту, адже на такий важливий обрядовий поріг життя не могли не повпливати суспільні і торгово-економічні відносини. Відразу кілька ключових етапів весілля напряму повʼязані з купівлею, викупом, виплатою, обдаровуванням грошима тощо. Але не все так однозначно.

Розпочнемо, мабуть, із давнього різновиду викупу, котрий зберігся на Буковині – «вадрове».

Такий викуп вимагають у молодого, ставши на воротях, хлопці-сусіди молодої, брати тощо. Молодий в обмін на те, що його впустять, має заплатити гонорове вадрове парубкам - горілку, колач.

Детальніше...

«Аби худобина тобі повірила»: дещо про народну ветеринарію

imgТе, що побут сільської людини в минулому столітті був нерозривно повʼязаний з розведенням худоби – триманням корів, коней, волів тощо – річ загальновідома. Але менше говориться про те, як власник тварини стежив за її здоровʼям і що робив у випадку хвороби.

Насправді домашній худобині присвячено чимало адресних обрядів (їй господар несе смачної потрави з різдвяного та великоднього столу, її обкурює та благословляє кілька разів на рік, а сам вихід тварин на пасовище – для родини окреме свято). Також уважний господар вів щоденник – своєрідно, але вів: стисло записував десь на видному місці дати запліднення худоби, коли насадили квочку чи гуску тощо. Ці записи могли робитися на зворотному боці дверцят шафи, на одвірках тощо (вочевидь, коли в школах папір і зошит були в дефіциті, школярі писали на табличках спеціальними рисаками, то сільськогосподарський щоденник для батьків цих дітей був ще більшою розкішшю.

Детальніше...

Нагодована душа, або що для буковинців означають Зелені свята

202018691 2997176317193271 1080611894898569816 nВ українській традиційній культурі склалося так, що у найбільші свята присутні не тільки всі живі родичі, а і…душі предків. Вдумаймося: на Різдво ставиться на один столовий прибор більше і залишається по ложці їжі «душці», в хаті стоїть дідух, хлібне дерево предка.

На Великдень в багатьох регіонах накривають і освячують могили рідних (Прикарпаття, наприклад), а з великодньої служби предкові на кладовище несуть писанку – аби поділитися святом.

Далі йде Рахманський великдень – як вчить народна традиція, це Великдень предка (детальніше – у наших попередніх дослідженнях) [1].

На Трійцю в деяких регіонах не просто моляться за душі предків, а й клечають могили, а також вдома справляють поменну вечерю. Також знаковим ля пошанування предка є Дідова (Задушна) субота (перший тиждень листопада).

Якщо говорити про Буковину та Бессарабію, то Трійця і культ предка тут нероздільні. По-перше, саме в цей день відвідуються могили рідних померлих, і по-друге – дається іменна помана (тобто дар хлібом саме тій людині, яку би хотів обдарувати сам померлий). Так, жителька села Нагорян Дністровського району Ганна Гандзюк свого часу розповіла: «На Зилену неділю чос дуже мені сумно. Це уже двадцять три годи, як нема мого діда. Приходю до него на цвинтар з дочков, кладу колачі на вишитий рушник, стелю на могилу, на колачі кладу пряніки, канфети, і шос з літного – ци ягоди, ци черешні, трохи сидю коло цего всего, а потому йду роздавати колачі за поману. Даю лиш тим чулувікам поману, шо з їго року, а як нема, то молодшим. Роздам помани ти й іду додому,а на хрест чіплєю май (зілля. – Авт.), аби єму там маювалоси»…

Детальніше...

Хрещені батьки та їхня роль у житті дитини

kreshhenie-rebenkaХрещені батьки – духовні родичі (батьки) дитини, котрі відповідають за її прилучення до церкви і які повинні частково брати участь у вихованні свого похресника. Відомий такий тип родичання ще з дохристиянських часів, щоправда називалися обрядові ролі тоді дещо по-іншому, та і прилучалася тоді дитина не до церкви, а до духовної общини.

«У дохристиянській Україні хрещені батьки звалися божат і божата, батькам вони були кумами, а діти відносно божатів називалися божен і божена. Божат – той, що побожився нести відповідальність за долю дитини», - зазначає Г.Кожолянко.

Серед назв на позначення хрещених батьків, які збереглися до сьогодні на Буковині, назвемо такі основні – батько, матка, нанашко, нанашка. Похресників ж називають хрещеник, фін, фіїн, похресниць – фіна, фіїнка, філинка.

Детальніше...